Science Technology Quiz

Q1. The focal length of a spherical mirror of radius of curvature 40 cm is
(a) 20 cm
(b) 40 cm
(c) 80 cm
(d) None of these

Q2. The mirror used in vehicles is
(a) Convex
(b) Concave
(c) Plane
(d) None of these

Q3. An object is placed at a distance of 10 cm in front of a plane mirror. The image is formed behind the mirror at a distance of
(a) 30 cm
(b) 10 cm
(c) 5 cm
(d) 40 cm

Q4. Blood clotting is because of
(a) Fibrin
(b) Thrombin
(c) Thromboplastin
(d) All of above

Q5. The elimination of toxic nitrogenous waste and excess water in man is by
(a) Excretion
(b) Circulation
(c) Reproduction
(d) Pollution

Q6. Mode of nutrition in fungi is NOT
(a) Autotrophic
(b) Heterotrophic
(c) Saprophytic
(d) Parasitic

Q7. Tracheal system is found in
(a) Insects
(b) Human
(c) Fish
(d) Frog

Q8. Which blood cells are called ‘Soldiers’ of the body
(a) WBC
(b) Platelets
(c) RBC
(d) All of the above

Q9. The pH of a solution is 4. When its pH changes to 2, then its H + ion concentration will
(a) decrease two times
(b) increase two times
(c) increase 100 times
(d) decrease 100 times

Q10. What is the percentage of Gold in 18-carat gold
(a) 75%
(b) 60%
(c) 67%
(d) 33%

Q11. The number of atoms in a molecule of sulphur are
(a) 4
(b) 8
(c) 2
(d) 6

Q12. Endothermic reactions are those in which
(a) Heat is evolved
(b) Heat is absorbed
(c) Temperature increases
(d) Light is produced

Q13. The least distance of distinct vision for a normal human eye is
(a) 10 cm
(b) 25 cm
(c) 50 cm
(d) 60 cm

Q14. The image formed in a compound microscope is
(a) erect
(b) inverted
(c) sometimes erect, sometimes inverted
(d) none

Q15. Which of the following is not a primary colour
(a) Red
(b) Blue
(c) Green
(d) Yellow

Answers:
1. a
2. a
3. b
4. d
5. a
6. a
7. a
8. a
9. c
10. a
11. b
12. b
13. b
14. b
15. d

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD