Reasoning Questions For HSSC/KVS Exam : 18th January 2020

Reasoning Questions

Reasoning Questions For KVS Exam

The reasoning is the most scoring section in any competitive exam. It also develops or nourishes our critical thinking skills as compared to other subjects. In DSSSBKVS, HSSC Exam as a student to score well in this part, you have to start your preparation now because there is negative marking as well. The more you have prepared, the better you score.

Directions (Q1-2): Arrange the given words in the order they occur in the dictionary. 

दिए गये शब्दों को शब्दावली क्रमानुसार व्यवस्थित कीजिये. 

Q1. 

1. SIGN 

2. SOLID 

3. SCENE 

4. SIMPLE 

(a) 3, 1, 2, 4

(b) 3, 1, 4, 2

(c) 3, 4, 1, 2

(d) 3, 4, 2, 1

Q2. 

1. VOLUNTARY 

2. VOLUPTUOUS 

3. VOLUNTEER 

4. VOLUMINOUS 

(a) 2, 3, 4, 1

(b) 3, 4, 2, 1

(c) 4, 1, 3, 2

(d) 1, 3, 2, 4

Directions (Q3-4): Consider the letters of the word given below and answer the following questions.

नीचे दिए गये शब्दों के वर्णों को पढ़िए और दिए गये प्रश्नों के उत्तर दीजिये.

RAMANANDSAGAR. 

Q3. In these letters, how many times a consonant occurs between two vowels? 

इन वर्णों में, दो स्वरों के मध्य एक वर्ण कितनी बार आता है?

(a) 4

(b) 5

(c) 3

(d) 2

Q4. Which letter occur the maximum number of times? 

कौन सा वर्ण सबसे अधिकतम बार है?

(a) E

(b) A

(c) N

(d) I 

Q5. Sindhu borrowed Rs. 100 from Gokul. Komal took Rs. 300 from Sindhu and Rs. 50 from Gokul, and Gokul lost Rs. 400 due to theft and was left with no money. How much money did Gokul have at first? 

सिन्धु, गोकुल से 100 रूपये उधार लेता है. कोमल,सिन्धु से सिन्धु से 300 रूपये और गोकुल से 50रूपये उधार लेती है और गोकुल के 400 रूपये चोरी हो जाते हैं और उसके पास अब कोई धन नहीं है. गोकुल के पास आरंभ में कितना धन था?

(a) 600

(b) 500

(c) 350

(d) 550

Q6. Mehrunisa is the 11th from the either end of the row of girls, how many girls are there in that row?

मेह्रुनिसा लड़कियों की पंक्ति में दोनों छोर से 11वें स्थान पर है, पंक्ति में कितनी लडकियां हैं? 

(a) 19

(b) 20

(c) 22

(d) 21

Q7. A man travels 12 km West, then 3 km towards south and then 8 km to towards East. How far he is from the start? 

एक पुरुष पश्चिम की ओर 12कि.मी चलता है, फिर 3कि.मी दक्षिण की ओर चलता है और फिर 8कि.मी पूर्व की ओर चलता है. वह आरंभ से कितनी दूरी पर है?

(a) 23 km 

(b) 20 km 

(c) 15 km 

(d) 5 km

Q8. If ‘+’ means ×, ‘-‘means ÷, × means ‘-‘and ÷ means ‘+’, then 

9 + 8 ÷ 8 – 4 × 9 =? 

यदि ‘+’ का अर्थ ×, ‘-‘का अर्थ ÷, × का अर्थ ‘-‘ और ÷ का अर्थ ‘+’, तो 

9 + 8 ÷ 8 – 4 × 9 =?

(a) 26

(b) 17

(c) 65

(d) 11

Q9. In the problems below instead of conventional +, -, × and ÷ symbols, some others are used. However, all lead to the same final answer. Find the correct final answer after assessing the new symbols.

नीचे दिए गए समीकरणों में चिन्ह +, -, × और ÷ के स्थान पर अन्य का प्रयोग किया गया है. हालांकि, सभी से समान उत्तर प्राप्त होता है. नए प्रतीकों का आकलन करने के बाद सही अंतिम उत्तर प्राप्त करें.  

1. 10 * 6 * 7 = x

2. 3 * 10 * 10 = x 

3. 8 * 5 * 10 = x

4. 4 * 8 * 11 = x 

(a) 352

(b) -15

(c) 420

(d) 23

Q10. Different designs can be made by placing a maximum of nine matchsticks. Which of the following designs cannot be made at all? 

अधिकतम नौ माचिस की तीली रखकर विभिन्न डिजाइन बनाए जा सकते हैं. निम्न में से कौन सा डिजाइन नहीं बनाया जा सकता है?

(a) (A)

(b) (B)

(c) (C)

(d) (D)

Solutions

S1. Ans.(b)

Sol. 

S2. Ans.(c)

Sol. 

S3. Ans.(c)

Sol. This happens in AMA (2nd to 4th- letters), ANA (4th – 6th) and AGA (10th – 12th) letter.  

S4. Ans.(b)

Sol. A occurs 5 times. 

S5. Ans.(d)

Sol. 100 + 50 + 400 = 550

S8. Ans.(c)

Sol. 9 + 8 ÷ 8 – 4 × 9 → 9 × 8 + 8 ÷ 4 – 9 

= 9 × 8 + 2 – 9 

= 72 + 2 – 9 = 65 

S9. Ans.(d)

Sol. If we replace all the stars by the sign of addition ‘+’ we come to common figure. 

I. 10 + 6 + 7 = 23

II. 3 + 10 + 10 = 23

III. 8 + 5 + 10 = 23

IV. 4 + 8 + 11 = 23

S10. Ans.(c)

Sol. 

Get free Study Material for Teaching Exam

You may also like to read :

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *