Q1. The next term in the series
2, 7, 28, 63, 126, ____ is
Q2. The next term in the series
AB, ED, IH, NM, _____ is
Q3. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as
Q4. Two numbers are in the ratio 3: 5. If 9 are subtracted from the numbers, the ratio becomes 12: 23. The numbers are
(a) 30, 50
(b) 36, 60
(c) 33, 55
(d) 42, 70
Q5. Assertion (A): Formal communication tends to be fast and flexible.
Reason(R): Formal communication is a systematic and orderly flow of information.
(a) Both (A) and (R) are correct, and (r) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is correct.
Q6. The next term in the series is
2, 5, 9, 19, 37,?
Q7. In certain code, MATHURA is coded as JXQEROX. The code of HOTELS will be
Q8. One day Prakash left home and walked 10 km towards south, turned right and walked 5 km, turned right and walked 10 km and turned left and walked 10 km. how many km will he have to walk to reach his home straight?
Q9. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is related to the girl as
Q10. At present, a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife. After 3 years, the age of the son will be 15 years. The age of the person’s wife after 5 years will be
1³ + 1, 2³ – 1, 3³ + 1, 4³ – 1, 5³ + 1 and so on. Hence, the answer is 215.
B + 2 gives D, D + 1(and reversing order) gives ED, again D + 4 gives H and so on. Hence, option (a) is the answer.
Let’s assume that numbers are 3x and 5x.
According to the statement, (3x–9)/ (5x–9) = 12/33 solving it we get x = 11. Hence, the numbers are 33 and 55.
Sol.(A) is false but, (R) is correct
x2 + 1, x2 – 1, x2 + 1 and so on.
2×2 + 1, 5×2 – 1, 9×2 + 1, 19×2 – 1, and so on.
Sol. The coding is 3rd letter backwards so HOTELS will become ELQBIP.
Sol. Daughter of uncle’s father — Uncle’s sister — Mother;
Mother’s son — Brother
Let us assume that present age of person = x years.
Hence, son’s age = x/4 years.
According to the statement x/4 = 15 – 3 = 12 years
⇒ x = 48 years.
Hence, wife’s age = 48 – 3 = 45 years.
Wife’s age after 5 years = 45 + 5 = 50 years.
- Get Free Study Material For UPTET 2019: Click here
- Get Free Study Material For CTET 2019: Click here
- Plan Your Success with CTET 2019 Study Plan: Start Now
- CTET 2019: CTET Exam Notification, Syllabus, Exam Pattern