Maths Quiz

Q1. The two numbers which have only ‘1’ as the common factor are called
(a) prime numbers
(b) composite numbers
(c) primary numbers
(d) co-prime numbers

Q2. In the Roman numeration system, there are only _______ basic numerals.
(a) 10
(b) 9
(c) 7
(d) 1

Q3. What is 29 – 28 + 27 – 26 + 25 – 24 + 23- 22 =
(a) 4
(b) 48
(c) 11
(d) 1

Q4. The number of 25 paise coins in Rs. 100 is _____.
(a) 40
(b) 100
(c) 400
(d) None of these

Q5. Pushpa is arranging her brother’s books in a new bookshelf which has 3 shelves. After putting 15 books in each shelf, she found that 5 books are still left outside. How many books are there in total?
(a) 40
(b) 50
(c) 30
(d) 225

Q6. What is the greatest number that will divide 2930 and 3250 and will leave as remainders 7 and 11 respectively?
(a) 75
(b) 79
(c) 80
(d) 83

Q7. Mahesh took a loan at 10% P.A. simple interest. After 4 years he returned the principal along with the interest. If he returns in all Rs. 3500, what is the principal amount?
(a) Rs. 3250
(b) Rs. 2500
(c) Rs. 3150
(d) Rs. 2100

Q8. 77.74 + 25.12 – ? = 90.05
(a) 12.51
(b) 37.43
(c) 12.81
(d) 52.62

Q9. Pawan prepared 50 show pieces of sandalwood. The cost of production of each piece was Rs. 10. Apart from this he has to pay Rs. 5 per piece as commission to the selling agent and Rs. 1 per piece to the workshop assistant. What should be the selling price of each article if he wishes to sell them at 30% profit?
(a) Rs. 14.43
(b) Rs. 16.48
(c) Rs. 20.80
(d) Rs. 84.50

Q10. What least number should be added to 3500 to make it exactly divisible by 42, 49, 56 and 63?
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28

ANSWERS:
1. (d)
2. (c)
3. (a)
4. (c)
5. (b)
6. (b)
7. (b)
8. (c)
9. (c)
10. (d)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD