**1. Yana and Gupta leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Yana takes 4 hours to reach her destination, while Gupta takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Yana is 48 km/hr, what is the speed of Gupta?**

**(a) 72 mph**

(b) 44 mph

(c) 20 mph

(d) 60 mph

**2. If a regular polygon has each of its angles equal to 3/5 times of two right angles, then the number of side is-**

(a) 4

**(b) 5**

(c) 6

(d )2

**If the number of sides a regular polygon be n.**

**Then (2n-4)/n = 2*3/5**

**⇒ (2n – 4)*5 = 6n**

**∴ n = 5**

**3. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?**

(a) 19 : 22

(b) 20 : 21

**(c) 21 : 22**

(d) 17 : 18

**Originally, let the number of boys and girls in the college be 7x and 8x respectively.**

**Their increased number is (120% of 7x) and (110% of 8x).**

**=> [120/100 x 7x] and [110/100 x 8x]**

**=> 42x/5 and 44x/5**

**=> The required ratio = 42x/5 : 44x/ 5] = 21 : 22**

**4. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit’s salary?**

(a) Rs. 20,000

(b) Rs, 30,000

**(c) Rs, 38,000**

(d) Rs.45, 000

**Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.**

**Then, (2x + 4000)/ (3x + 4000)= 40/57**

**=> 57(2x + 4000) = 40(3x + 4000)**

**=>6x = 68,000**

**=> 3x = 34,000**

**Sumit’s present salary = (3x + 4000) = Rs.(34000 + 4000) = Rs. 38,000**

**5. A car covers 1/5 of the distance from A to B at the speed of 8 km/hour, 1/10 of the distance at 25 km per hour and the remaining at the speed of 20 km per hour. Find the average speed of the whole journey-**

(a) 12.625 km/hr

(b) 13.625 km/hr

(c) 14.625 km/hr

**(d) 15.625 km/hr**

**If the whole journey be x km. The total time taken**

**= (x/5/8 + x/10/25 + 7x/10/20) hrs**

**= (x/40 + x/250 + 7x/200) hrs**

**= 25x + 4x + 35x/1000**

**= 64x/1000 hrs**

**Average speed = x/64x/1000**

**= 15.625 km/hr**

**6. A cistern has 3 pipes A, B and C. A and B can fill it in 3 and 4 hours respectively, and C can empty it in 1 hour. If the pipes are opened at 3 p.m., 4 p.m. and 5 p.m. respectively on the same day, the cistern will be empty at-**

**(a) 7.12 p.m.**

(b) 7.15 p.m.

(c) 7.10 p.m.

(d) 7.18 p.m.

**7. A took two loans altogether of Rs.1200 from B and C. B claimed 14% simple interest per annum, while C claimed 15% per annum. The total interest paid by A in one year was Rs.172. Then, A borrowed-**

(a) Rs.800 from C

(b)Rs. 625 from C

(c) Rs.400 from B

**(d) Rs.800 from B**

**If A borrowed Rs. x from B. and A borrowed Rs. Rs. (1200 – x) from C**

**(1200 – x)*15*1/100 + x*14*1/100**

**⇒ 18000 – 15x + 14x = 172*100**

**x = Rs. 800**

**8. A cube of side 6cm is cut into a number of cubes, each of side 2cm. The number of cubes will be:**

(a) 6

(b) 9

(c) 12

**(d) 27**

**9. P can do a piece of work in 10 days, which Q can finish in 15 days. If they work on alternate days with P beginning, in how many days the work will be finished?**

**(a) 12 days**

(b) 18 days

(c) 10 days

(d) 6 days

**P’s1 days work = 1/10, Q’s 1 days work = 1/15**

**They are working in alternative days.**

**So, ( P + Q )’s two days work = ( 1/10 + 1/15) = 1/6**

**Number of days to finish the work = (2 x 1)/ 1/6 = 12**

**10. Three years ago the average age of A and B was 18 years. With C joining them now, the average becomes 22 years. How old is C now ?**

**(a) 24 years**

(b) 27 Years

(c) 28 years

(d) 30 years

**(A+B)’s age 3 years ago = (18 x2) years = 36 years**

**(A+B) now = (36+3+3+) years = 42 years**

**(A+B+C) now = (22×3) years = 66 years**

**C now = (66-42) years = 24 years**