*Q1. A sells an item at 20% profit to B. B sells it to C at 10% profit. C sells it to D at Rs. 16 profit. Difference between the cost price of D and cost price of A was Rs. 500. How much did B pay to A for the item?*
(a) Rs. 1240

(b) Rs. 1250

(c) Rs. 1440

(d) Rs. 1450

**Q2. Prasad sold his work tools for Rs. 1850 and earned a profit of 25%. At what price did Prasad buy the work tools?**
(a) Rs. 1360

(b) Rs. 1300

(c) Rs. 1240

(d) Rs. 1480

**Q3. Kamya purchased an item of Rs. 46000 and sold it at a loss of 12%. With that amount, she purchased another item and sold it at a gain of 12%. What was her overall gain/loss?**
(a) Loss of Rs. 662.40

(b) Profit of Rs. 662.40

(c) Loss of Rs. 642.80

(d) Profit of Rs. 642.80

**Q4. Seema purchased an item for Rs. 9600 and sold it for a loss of 5%. From that money, she purchased another item and sold it for a gain of 5%. What is her overall gain/loss?**
(a) Loss of Rs. 36

(b) Profit of Rs. 24

(c) Loss of Rs. 54

(d) Loss of Rs. 24

*Q6. The average monthly salary of the workers in a workshop is Rs. 8500. If the average monthly salary of 7 technicians is Rs. 10000 and average monthly salary of the rest is Rs. 7800, the total number of workers in the workshop is:*
(a) 18

(b) 20

(c) 22

(d) 24

**Q7. The average age of three boys is 16 years. If their ages are in the ratio 4 : 5 : 7, then the age of the youngest boy is:**
(a) 8 years

(b) 9 years

(c) 12 years

(d) 16 years

*Q8. What quantity of water should be taken out to concentrate 16 litres of 30% acidic liquid to 40% acidic liquid?*
(a) 5l

(b) 6l

(c) 4l

(d) 8l

**Q9. Two numbers are less than a third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than the first?**
(a) 10%

(b) 15%

(c) 20%

(d) 25%

*Q10. Anupam purchased 5 Lemons for Rs. 4. He sold all the Lemons and earned 75% Profit. At what rate did he sell the Lemons?*
(a) 4.1 Rs

(b) 1.4 Rs

(c) 2 Rs

(d) 3 Rs

**Solutions:**

**S2. Ans.(d)**

Sol. Here, selling price = Rs. 1850

Profit percentage = 25%

∴ Cost price =(Selling price × 100)/(100 + profit%)

=(1850 × 100)/(100 + 25)=(1850 × 100)/125

= Rs. 1480

**S3. Ans.(a)**

Sol. Here, cost price = Rs. 46000

Loss percentage = 12%

∴ Selling price =46000((100-12)/100)

=(46000 × 88)/100

= 460 × 88 = Rs. 40480

Again, cost price = Rs. 40480

Gain percentage = 12%

∴ Selling price =40480((100 + 12)/100)

=40480×112/100 = Rs. 45337.60

Hence, overall loss = 46000 – 45337.60

= Rs. 662.40

**S4. Ans.(d)**

Sol. Here, cost price = Rs. 9600

Loss percentage = 5%

∴ Selling price = 9600×((100 – 5))/100

=9600×95/100 = Rs. 9120

Again, cost price = 9120

Gain percentage = 5%

∴ Selling price =9120 ((100 + 5))/100

=(9120 × 105)/100

= Rs. 9576

Hence, overall loss = 9600 – 9576

= Rs. 24

**S5. Ans.(d)**

Sol. Here, selling price = Rs. 308

Profit percentage = 12%

∴ Cost price =(308 × 100)/(100 + 12)

=(308 × 100)/112

= Rs. 275

Again, selling price = Rs. 308

Loss percentage = 12%

∴ Cost price =(308 × 100)/88

= Rs. 350

In whole transaction,

Total SP = 308 × 2 = Rs. 616

Total CP = 275 + 350

= Rs. 625

∴ Loss = 625 – 616

= Rs. 9

Loss percentage =9/625×100

=900/625=36/25

=1 11/25% loss

**S6. Ans.(c)**

Sol. Let the total number of workers be x. Then,

(7 × 10000) + (x – 7) 7800 = 8500x

⇒ 70000 + 7800x – 54600 = 8500x

⇒ 700x = 15400

⇒ x = 22

∴ Total number of workers in the workshop = 22

**S7. Ans.(c)**

Sol. Sum of the ages of 3 boys = (16 × 3) = 48 years

Ratio of their ages = 4 : 5 : 7

Age of the youngest = (48×4/16) = 12 years

**S8. Ans.(c)**

Sol. Quantity of evaporated water = Original quantity of solution ((% Difference of water)/(Final % of water))

= 16 ((40-30)/40)=4l

**S9. Ans.(a)**

Sol. Let the 3rd number be 100.

Then, 1st number = 70, 2nd number = 63

2nd number is less than 1st by = (7/70×100)%

= 10%

**S10. Ans.(b)**

Sol. Cost price for 5 Lemon is Rs. 4

So SP for 5 Lemon = 4 × ((100 + 75))/100 = Rs. 7

So, SP for 1 Lemon = 7/5 = Rs. 1.4