**Dear Students!!! There is most general as well as a scoring section in all the competitive entrance examinations in the teaching field i.e “Mathematics”.Because in this section only one thing is work i.e your accuracy and that could be nourished with the daily practice. So, for this, we are providing you the daily quiz for all teaching exams i.e CTET Exam 2018, DSSSB ,KVS,STET Exam.**

**Q1. The average age of 6 members of a family is 20 years. If the age of the servant is included, then the average age increase by 25%. What is the age (in years) of the servant?**

(a) 30

(b) 35

(c) 50

(d) 55

**Q2. For an article the profit is 190% of the cost price. If the cost price increase by 10% but the selling price remains same, then profit is what percentage of selling price (approximately)?**

(a) 54

(b) 62

(c) 70

(d) 163

**Q3. A, B and C are three students. A got 18% more marks than B and 12% less than C. If B got 220 marks, then how much marks C has got?**

(a) 230

(b) 295

(c) 240

(d) 290

**Q4. Two people A and B are at a distance of 260 km from each other at 9:00 a.m. A immediately starts moving towards B at a speed of 25 km/h and at 11:00a.m. B starts moving towards A at a speed of 10 km/hr. At what time (in p.m.) will they meet each other?**

(a) 5:00

(b) 6:00

(c) 6:30

(d) 7:00

**Q5. If Rs 2500 becomes to Rs 2970.25 in 2 years at compound interest compounded annually, then what is the yearly rate of interest (in %)?**

(a) 7

(b) 9

(c) 11

(d) 13

**Q9. If x + [1/(x + 7)] = 0, then what is the value of x – [1/(x + 7)]?**

(a) 3√5

(b) 3√5 – 7

(c) 3√5 + 7

(d) 8

**Q10. In the given figure, DE||BC and AD : DB = 5 : 3, then what is the value of (DE/BC)?**

(b) 2/3

(c) 3/4

(d) 5/3

Solutions

S1. Ans.(d)

Sol. Average age of 6 member = 20

25% of 20, Increased age = 7 × 25 = 175

Required servant age = 175 – 120 = 55 year

S2. Ans.(b)

Sol. Profit = 190%

Means ⇒ Cost price = 100

Selling price = 290

If cost price increased 10% = 110

then profit on selling price

=(290 –110)/290×100 =62%

S3. Ans.(b)

Sol. ATQ,

A/B=118/100

& A/C=88/100

So,

B : A : C = 8800 : 10384 : 11800

Given that

8800 ratio = 220

Then C marks=220/8800×11800 =295

S4. Ans.(a)

Sol. Distance travelled by A in 2 hours = 50km

Rest distance travelled by both = 260-50 = 210km

So, time taken by both person = 210/(25+10)= 6 hour

So, they meet at 9:00 + 6 hours = 5:00 pm

S5. Ans.(b)

Sol. Amount = 2500

Total interest amount = 2970.25

2970.25=2500(1+r/100)^2

r = 9%

S6. Ans.(c)

Sol. ((xy+zx+yz))/xyz=0

xy + yz + zx = 0 …(i)

x + y + z = 9 …(ii)

x³ + y³ + z³ – 3xyz = [(x + y + z) (x² + y² + z² –(xy + yz + zx)]

= [9. (x² + y² + z²)]

= 9[ (x + y + z)² – 2(xy + yz + zx)]

= 9. 9. 9 = 729