Mathematics Quiz For DSSSB Exam : 11th Feb 2020 For Average

Maths Questions

Q1. The average of 21 result is 50. If the average of the first 11 result is 49 and that of last 11 result is 52, the 11th result is:
21 के औसत का परिणाम 50 है. यदि पहले 11 के औसत का परिणाम 49 है और आखिरी के 11 के औसत का परिणाम 52 है, तो 11वें का परिणाम होगा:
(a) 60
(b) 61
(c) 62
(d) 63

Q2. The average salary of 10 workers in an office is 1500 per month. If the manager’s salary is added the average becomes Rs 2000 per month. The manager’s annul salary is (in Rs):
एक कार्यालय में 10 श्रमिकों का औसत वेतन 1500 प्रतिमाह है. यदि उसमें प्रबंधक का वेतन जोड़ा जाता है, तो यह औसतन 2000 रुपये प्रतिमाह हो जाता है. प्रबंधक का वार्षिक वेतन (रु में) है:
(a) 90000
(b) 80000
(c) 84000
(d) 88000

Q3. In a ground, there are cricket team (11 players) at the average age of 16 years and hockey team at the average age of 18 years. What is the average age of the players of 2 teams?
एक मैदान में, 16 साल की औसत उम्र वाली एक क्रिकेट टीम और 18 साल की औसत उम्र वाली एक हॉकी टीम है. 2 टीमों के खिलाड़ियों की औसत आयु क्या है?
(a) 17 years/ 17 वर्ष
(b) 18 years/ 18 वर्ष
(c) 15 years/ 15 वर्ष
(d) 16 years/ 16 वर्ष

Q4. The average weight of 4 persons sitting in a car is 50 kg. The average weight of the car and the persons sitting in the car is 850 kg. What is the weight of the car?
एक कार में बैठे 4 व्यक्तियों का औसत वजन 50 किलोग्राम है. कार का औसत वजन और कार में बैठे व्यक्तियों का वजन 850 किलोग्राम है. कार का वजन कितना है?
(a) 4000 kg
(b) 4050 kg
(c) 4200 kg
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q5. 10 kg of sugar costing Rs 35 per kg is mixed with 8 kg of sugar costing Rs 45 per kg. The average per kg price of mixed sugar is:
10 किलो चीनी की कीमत 35 रुपये प्रति किलोग्राम है जबकि 8 किलो चीनी की कीमत 45 रुपये प्रति किलोग्राम है. मिश्रित चीनी की प्रति किलो औसत कीमत है:
(a) 39 kg
(b) 39.44 kg
(c) 40 kg
(d) 41 kg

Q6. The average monthly fees of A and B college is Rs 24000, that of B and C is Rs 25600 and that of A and C is Rs 24400 then total monthly fees of A, B and C is:
A और B कॉलेज की औसत मासिक फीस 24000 रुपये है, B और C की 25600 रुपये और A और C की 24400 रुपये है. तो A, B और C की कुल मासिक फीस है:
(a) 74000
(b) 75000
(c) 76000
(d) 80000

Q7. The average of 20 observations is recorded as 260. Later it was found that two observations with value 25 and 55 were entered wrongly as 60 and 45. Find the correct average of the 20 observations?
20 अवलोकन का औसत 260 दर्ज किया गया है. बाद में यह पाया गया कि मूल्य 25 और 55 वाले दो अवलोकनों को गलत तरीके से 60 और 45 के रूप में दर्ज किया गया था. 20 अवलोकनों का सही औसत ज्ञात कीजिए?
(a) 258
(b) 258.75
(c) 258.5
(d) 259

Q8. The average of P, Q, R, S, T, U, V, W is 28. The average of P and Q is 16 R, S and T is 21, then the value of average of U, V and W is
P, Q, R, S, T, U, V, W का औसत 28 है. P और Q का औसत 16 है. R, S और T का 21, तो U, V और W का औसत मान होगा:
(a) 40
(b) 45
(c) 43
(d) 41

Q9. Find the average of first 15 odd no.
पहले 15 विषम संख्याओं का औसत ज्ञात कीजिए.
(a) 15
(b) 13
(c) 12
(d) 10

Q10. Find the average of square of first 25 natural no.
पहले 25 प्राकृतिक संख्याओं के वर्ग का औसत ज्ञात कीजिए
(a) 222
(b) 220
(c) 221
(d) 223

Solutions

S1. Ans.(b)
Sol. The average of 21 no.= 50
Total of 21 No. = 50×21 = 1050
First 11 result = 49×11 = 539
Last 11 result= 52×11 = 572
Total of 22 no. = 572+539 = 1111
The 11th No. = 1111-1050 = 61

S2. Ans.(c)
Sol. Total salary of 10 workers = 1500×10 = 15000
Total salary of manager and 10 workers = 2000×11 = 22000
The monthly salary of manager = 22000-15000 = 7000
The manager’s annual salary = 7000×12 = 84000

S4. Ans.(b)
Sol. Total weight of 4 persons = 50×4 = 200 kg
Total weight of car and 4 persons = 850×5 = 4250 kg
Weight of the car = 4250-200 = 4050 kg

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *