How to Solve The Questions Regarding Exceptional Children

CDP or Child Development and Pedagogy is an important section of CTET/STET Exam which comes in papers. Child Development and Pedagogy  section carries a different weightage according to teaching exams in their sections. There are many questions which are related to some topics which come every year in teaching examination. Here we are going to discuss about the topic “Exceptional Children” which 3-4 question every year in CTET/STET exams.

All children differ from one another to varying degrees. “Exceptional child” means a child with a disability or a gifted and talented child.  A child can be exceptional in many ways.The term ‘exceptional’ means different things to different people. Some use it when referring to the particularly bright children or the child with unusual talent. Others use it when they refer to any typical or deviant child.

Child Pedagogy Section in CTET: How to Improve Your Score

Exceptional Child

An exceptional child is one who deviates physically, intellectually, emotionally or socially, from the normal or average child so markedly that he cannot receive maximum benefit from the regular school programme and requires modification in the school practices and programmes or requires special educational services or supplementary instruction and services to enable him/her to develop to their maximum capacity.

The term exceptional child, includes all those children who experience difficulties
in learning as well as those whose performance is so superior that modifications in curriculum, teaching methodology and instructions are necessary to help them fulfill their potential.

5 Important Topic Of CDP For CTET 2020 Exam

Terms for Exceptional Child

Impairment Disability Handicap
Impairment refers to the loss or reduced function of a particular body part or A disability exists when an impairment limits a person’s ability to perform certain tasks (e.g., walk, see, add a row of numbers) in the same way that most persons do Handicap refers to a problem or a disadvantage that a person with a disability or an impairment encounters when interacting with the environment.

CDP Study Notes for all Teaching Exams

Types of Exceptional Children :

  • Gifted, creative group
  • Physically handicapped or orthopedically and health handicapped.
  • Sensory (visual and hearing) handicapped
  • Speech handicapped.
  • Emotionally handicapped.
  • Socially handicapped or (Disadvantaged)
  • Learning disabled.
  • Slow learners or academically backward.
  • Mentally handicapped.

Practice More CDP Quizzes Here

Video related to Exceptional Children

Practice Topic Wise Teaching Methodology Quiz Here

Important Question Related to Exceptional Children

Q1. Children with learning disability
(a) Struggle with some aspects of learning
(b) Are very active, but have a low IQ
(c) Are very wise and mature
(d) Cannot learn anything
S1. Ans.(a)
Sol.Children with learning disability struggle with some aspects of learning but with appropriate support and intervention, they can achieve success.

Q2. A Child with hearing impairment.
(a) Can do very well in a regular school if suitable facilitation and resources are provided.
(b) Will never be able to perform on a par with classmates in a regular school.
(c) Should be sent only to a school for the hearing impaired and not to a regular school.
(d) Will not benefit from academic education only and should be given vocational training instead.
S2. Ans.(a)
Sol.A Child with hearing impairment can do very well in a regular school resources are provided.

Q3. Learning Disability is related to
(a) Poor environment is a contributing factor to learning disability
(b) Learning disabilities are related to mental retardation.
(c) Learning disability is related to emotional disturbance.
(d) Learning – disabled children have perceptual problems.
S3. Ans.(d)
Sol. Learning Disability is related to learning – disabled children have perceptual problems.

Q4. In a 40 minutes classroom how will you teach by catering the needs of all students & specially students with special needs?
(a) by paying attention on individual
(b) By making homogeneous group in the classroom
(c) By arranging an activity for all students but paying attention to the students with special needs
(d) By given responsibility to any talented student of the class
S4. Ans.(c)
Sol. By arranging an activity for all students but paying attention to the students with special needs

Q5. Special schools are required for equality of educational opportunities among
(a) Talented students
(b) Backward students
(c) Physically challenged students
(d) SC/ST students
S5. Ans.(c)
Sol. Special schools are required for equality of educational opportunities among Physically challenged students

Q6. PECS in method of teaching, which may be used for:
(a) Children with Autism Spectrum Disorder
(b) Children with Communication Impairment
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
S6. Ans.(c)
Sol.The Picture Exchange Communication System, or PECS, allows people with little or no communication abilities to communicate using pictures. People using PECS are taught to approach another person and give them a picture of a desired item in exchange for that item.This method used for both child i.e. Children with Autism Spectrum Disorder & Children with Communication Impairment

Q7. “TEACCH” programme is mostly used to teach children with:
(a) Hearing impairment
(b) Gifted students
(c) Intellectual disability
(d) Autism
S7. Ans.(d)
Sol.TEACCH (Treatment and Education of Autistic and Communication related handicapped CHildren) is an evidence-based service, training, and research program for individuals of all ages and skill levels with autism spectrum disorders.

Q8. Which of the following is an example of Developmental Disorder?
(a) Blindness
(b) Deafness
(c) Intellectual disability
(d) Leprosy
S8. Ans.(c)
Sol.Examples of developmental disabilities include autism, behavior disorders, brain injury, cerebral palsy, Down syndrome, fetal alcohol syndrome, intellectual disability.

Q9. There are five students having physical disability in a class. During the games period they should be
(a) Seated in a corner to that these children can enjoy watching the game
(b) Encouraged to take part in the games appropriate for them with other children
(c) Allowed to take part only in indoor games
(d) Forced to play with all the students of the class
S9. Ans.(b)
Sol.There are five students having physical disability in a class. During the games period they should be Encouraged to take part in the games appropriate for them with other children

Q10. If you get an opportunity to teach a visually challenged student along with normal students, what type of treatment would you like to give him/her in the class?
(a) Not giving extra attention because majority may suffer
(b) Take care of him sympathetically in the classroom
(c) You will think that blindness is his destiny and hence you can do nothing
(d) Arrange a seat in the front row and try to teach at a pace convenient to him
S10. Ans.(d)
Sol.If you get an opportunity to teach a visually challenged student along with normal students, a teacher should Arrange a seat in the front row and try to teach at a pace convenient to him

You may also like to read :

ctet cdp

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?