G.K. QUIZ ON GEOGRAPHY

      
1.   
The
Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan,
is on the river
      A.  Ganga            
      B.  Cauvery
      C.  Narmada                    
      D.  Godavari

2.   
The
percentage of irrigated land in India is about
      A.  45                               
      B.  65
      C.  35                               
      D.  25

3.   
The
southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is
      A.  north of Tropic of Cancer
      B.  south of the Equator
      C.  south of the Capricorn
      D.  north of the Equator

4.   
The
pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called
      A.  the Palghat gap
      B.  the Bhorghat pass
      C.  the Thalgat pass
      D.  the Bolan pass

5.   
Which
of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar
production in south India as compared to north India?
      (I)
   Higher per acre field of sugarcane
      (II)   Higher sucrose content of sugarcane
      (III)  Lower labour cost
      (IV)
Longer crushing period
      A.   I and II
      B.   I, II and III
      C.   I, III and IV
      D.   I, II and IV
6.   
The
principal copper deposits of India lie in which of the following places?
      A.  Hazaribag and Singbhum of Bihar
      B.  Khetri and Daribo areas of Rajasthan
      C.  Anantapur in Andhra Pradesh
      D.  Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka
7.   
Which
of the following are true regarding Jhum cultivation in India?
      (I)  It is largely practiced in Assam
      (II)  It is referred to as ‘slash and burn’ technique
      (III)
In it, the fertility is exhausted in a few years
      A.  I, II and III
      B.  II and III
      C.  I and II
      D.  I and III

8.   
The
Yarlung Zangbo River, in India, is known as
      A.  Ganga            
      B.  Indus
      C.  Brahmaputra  
      D.  Mahanadi

9.   
The
Salal Project is on the river
      A.  Chenab          
      B.  Jhelum
      C.  Ravi    
      D.  Sutlej

10. 
The
only zone in the country that produces gold is also rich in iron is
      A.  North-eastern zone
      B.  North-western zone
      C.  Southern zone
      D.  None of the above
ANSWERS:
1.
(D)
2.
(C)
3.
(D)
4.
(A)
5.
(D)
6.
(A)
7.
(A)
8.
(C)
9.
(A)
10.
(C)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD