Environmental Studies Quiz

Q1. Which one of the following teaching strategies will be most effective for maximum involvement of  students in teaching the concept of food chain?
A) Ask students to explore possible food chains operating in different habitats
B) Ask students to collect related information from internet
C) Ask students to copy all examples of different food chains written on the black-board
D) Make play -cards of organisms and ask student groups to arrange them to depict different food chains

Q2. In order to introduce the topic on ‘Nutrition’ in class more effectively, a teacher should
A) draw the diagram of digestive system on the black-board
B) show the model of human denture
C) ask the students to open their tiffin boxes, see the contents, followed by teacher ‘s explanation
D) give examples of different foods rich in nutrients

Q3. After having been taught about the rich flora and fauna in India, the students of primary classes were taken to Ranthambhore National Park by the school. This would help the students to
A) have fun and enjoy with friends on an outdoor trip
B) Develop respect for nature
C) Co-relate classroom learning to real-life situations
D) develop skills for environmental protection

Q4. The topic ‘Depletion of Petroleum and Coal’ was taught to Section A of a class by using multimedia capsule while the other Section B was taught through diagrams drawn on the Green Board. It was found later that students of Section A understood the topic to a better extent. This could be due to the reason that
A) Audio-visual aids engage all the senses for better retention
B) Green Board is not a good visual aid
C) Multiple approach is closer to everyday life situations
D) use of multimedia aids is comparatively more economical

Q5. Samir of Class V usually does not submit his assignments to the EVS teacher in time, The best corrective measure could be to
A) write a note to parents about his irregularity
B) bring it to the notice of the Principal
C) Stop him from going to the games class
D) Find out the reasons for irregularity and counsel Samir

Q6. The major purpose of periodic parent-teacher interactions is to
A) Highlight each other’s shortcomings
B) Share the information about ongoing events in the school
C) Discuss the child’s strengths and weaknesses for reinforcement and improvement
D) Develop a social relationship with each other

Q7. While teaching the topic on ‘Air is everywhere’, a teacher asks the following questions from the students:
a. Is there air in the soil?
b. Is there air inside water?
c. Is there air inside our body?
d. Is there air inside our bones?
which one of the following skills is the teacher trying to develop in the learners?
A) Observation skills
B) Classification skills
C) Thinking skills
D) Emotional Skills

Q8. A teacher can identify a stressed child when the child shows the following behavior:
A) Hyperactivity
B) Aggressive behavior
C) Full concentration in studies
D) excessive talking

Q9. Which one of the following four teaching methodologies followed by four different Science teachers for teaching the topic ‘Air Pollution ‘ is most appropriate?
A) Asking the students to read the topic from the test-book loudly and explaining the meaning of concepts/terms
B) Dictating the answers to all the questions in the exercise after completing the topic
C) Showing a documentary film on “Air Pollution” to the students
D) Asking the students to collect air samples before and after Diwali, study their quality and tabulate the findings

Q10. While teaching the topic ‘Frictions” to Class-V students, a teacher gave a number of examples to explain that friction is also useful to us in may ways. Which one of the following examples was quoted by her incorrectly?
A) A vehicle stops on application of brakes
B) We are able to write due to friction between the tip of the pen and the paper
C) We are able to walk because of friction between our shoes and the ground
D) An object thrown vertically upwards always comes back to us due to friction

ANSWERS:
1. D
2. C
3. C
4. A
5. D
6. C
7. A
8. B
9. D
10. D

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD