Environmental Quiz For CTET

Dear reader here we
are providing some question on environmental studies which can be helpful in
your upcoming CTET exam.
1.   
The use of microorganism metabolism to remove pollutants such
as oil spills in the water bodies is known as :
[A] Biomagnification
                                 [B] Bioremediation
[C] Biomethanation
                                  [D] Bioreduction

2.   
The largest number of Tiger Reserves are located in :
[A] Karnataka
                                          [B]
Andhra Pradesh
[C] Madhya
Pradesh                                [D] West Bengal
3.   
The Siberian Crane, an endangered migratory bird is a regular
visitor of which of the following national park/bird sanctuaries:
 [A] Ranganathittu bird sanctuary             [B] Keoladeo national park
 [C] Vedanthangal bird sanctuary             [D]
Sultanpur bird sanctuary
4.   
Which of the following Indian States/UT has the maximum
percentage of mangrove cover in the country ?
[A] Gujarat                                              [B] West Bengal
[C] Andaman
and Nicobar                        [D] Orissa
5.   
In an ecotone, the species which become abundant are called:
 [A] Edge species                                     [B] Keystone species
 [C] Endemic species                                [D] Foster species
6.   
The word ‘ecology’ (Ökologie) was coined in 1866 by :
[A] Charles
Darwin                                    [B]
Robert Whittaker
[C] Arthur
Tansley                                     [D]
Ernst Haeckel
7.   
Identify the non Green-House Gas(GHG) from the following :
[A] Methane                                             
[B] Nitrous Oxide
[C] Sulphur
Hexafluoride                            [D] Carbon Monoxide
8.   
The highest per capita emitter of Carbon dioxide in the world
is :
[A] US                                                       [B]
China
[C] Qatar                                                   [D]
Saudi Arabia Qatar
9.   
Which of the following is not among the four coral reef
regions of India identified by the Government for intensive conservation and
management?
[A] Gulf
of Mannar                                    [B]
Gulf of Khambat
[C] Lakshadweep
Islands                          [D] Andaman
and Nicobar 
10. 
The relationship between water fern Azolla and cyanobacterium
Anabaena is :
[A]
Symbiotic                                            [B] Mutualistic
[C]
Commensalism                                  
[D]Proto-Cooperation
ANSWERS:
(1). B
(2). C
(3). B
(4). B
(5). A
(6). D
(7). D
(8). C
(9). B
(10). A

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD