English: Reading Comprehension

(Q1-5)  Read the passage carefully and answer the questions given below.
Organisations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organisation, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others.

In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organisation may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.


Q1. The theme of the passage is
A. groupism in organizations
B. individual ambitions in organizations
C. frustration of senior managers
D. emergence of sectional interests in organizations

Q2. “Organic system” as related to the organization implies its
A. growth with the help of expert knowledge
B. growth with input from science and technology
C. steady all around development
D. natural and unimpeded growth

Q3. Policy decision in organization would involve
A. cooperation at all levels in the organization
B. modernization of the organization
C. attracting highly qualified personnel
D. keeping in view the larger objectives of the organizations

Q4. The author makes out a case for
A. organic system
B. Research and Development in organisations
C. an understanding between senior and middle level executives
D. a refresher course for senior managers

Q5. The author tends to the senior managers as
A. ignorant and incompetent
B. a little out of step with their work environment
C. jealous of their younger colleagues
D. robbed of their rank, power and privilege

(Q6-10)  Read the passage carefully and answer the questions given below.
Nehru’s was a many sided personality. He enjoyed reading and writing books as much as he enjoyed fighting political and social evils or residing tyranny. In him, the scientist and the humanist were held in perfect balance. While he kept looking at special problems from a scientific standpoint. He never forgot that we should nourish the total man. As a scientist, he refused to believe in a benevolent power interested in men’s affairs. but, as a self proclaimed non-believer, he loved affirming his faith in life and the beauty of nature. Children he adored. Unlike Wordsworth, he did not see him trailing clouds of glory from the recent sojourn in heaven. He saw them as a blossoms of promise and renewal, the only hope for mankind.

Q6. Nehru though that children
A. were tailing clouds of glory
B. held promise for a better future
C. were like flowers to be loved and admired
D. held no hope for mankind

Q7. Nehru enjoyed
A. reading and writing books
B. fighting political and social evils
C. resisting tyranny
D. doing all the above and much more

Q8. Which of the statements reflects Nehru point of view?
A. Humanism is more important than science
B. Science is supreme and humanism is subordinate to it
C. Science and Humanism are equally important
D. There is no ground between science and humanism

Q9. In this passage, ‘a benevolent power interested in men’s affairs’ means
A. a supernatural power of god
B. beauty of nature
C. the spirit of science
D. the total man

Q10. A ‘many-side personality’ means
A. a complex personality
B. a secretive person
C. a person having varied interests
D. a capable person

ANSWERS:
1. D 
2. B
3. C
4. A
5. A
6. B
7. D
8. C
9. A
10. C


KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD