English Questions For DSSSB 2018 Exam : 28 Feb 2018 (Solutions)

English Questions For CTET 2017 Exam
Directions (1-5): In the following questions, a sentence has been given with a blank to be filled from the given options. These types of questions are designed to measure your ability to recognize language that is appropriate for standard written English. Choose the one word or phrase that best completes the sentence.
Q1. More than three years —– the National Democratic Alliance (NDA) government came to power, the economy occupies centre stage.
(a) and
(b) to
(c) since
(d) out
S1. Ans.(c)
Sol. Preposition ‘since’ will be used in the sense of time period. option C is correct answer choice.
Q2. It is worth looking at what Dr. Singh achieved ——— the helm of the UPA and the circumstances in which he became Prime Minister.
(a) from
(b) on
(c) in
(d) at
S2. Ans.(d)
Sol. Preposition ‘at’ is correct. Option D is correct answer choice.
Q3. During his first term, crude oil ——- increased by more than 100% till 2008.
(a) carrier
(b) prices
(c) shipment
(d) none of these
S3. Ans.(b)
Sol. the word ‘prices’ is correct according to the meaning of the sentence. option B is correct answer.
Q4. The average growth ——— of the economy under Dr. Singh’s watch was close to 8%.
(a) rate
(b) price
(c) precious
(d) precise
S4. Ans.(a)
Sol. The word ‘rate’ is correct usage. Option A is correct answer choice.
Q5. The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), UPA-1’s flagship ——–, was launched in February 2006 to enhance the livelihood and security of millions of rural landless labourers and marginal farmers initially in 200 districts.
(a) scenario
(b) scenery
(c) scheme
(d) None of these
S5. Ans.(c)
Sol. the word ‘scheme’ in option C, is correct answer choice.
Directions (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Q6. Familiarity breeds contempt
(a) Close association with someone leads to a loss of respect for them
(b) If you do an undesirable thing daily then it becomes acceptable
(c) Too many people living closely will eventually cause bitterness
(d) Routine has to be broken to bring excitement to life
S6. Ans.(a)
Sol.’Familiarity breeds contempt’ — Close association with someone leads to a loss of respect for them.
Q7. Don’t put all your eggs in one basket
(a) Avoid risky ventures if you want to be successful in life
(b) Don’t risk everything on the success of one venture
(c) One should try multiple things, at least one will succeed
(d) Those who are blessed with more children are happier
S7. Ans.(b)
Sol. ‘Don’t put all your eggs in one basket’ — Don’t risk everything on the success of one venture.
Q8. Tie the knot
(a) To put yourself into a problem
(b) To make fateful decision
(c) To sign the deal
(d) To get married
S8. Ans.(d)
Sol. ‘Tie the knot’ — To get married.
Q9. The best of both worlds
(a) To live like a saint so that you are the best in the living world as well as the heavens
(b) To be lucky in life as well as in death
(c) The benefits of widely differing situations, enjoyed at the same time
(d) To be popular amongst both the opposing groups
S9. Ans.(c)
Sol. ‘The best of both worlds’ — The benefits of widely differing situations, enjoyed at the same time.
Q10. To take the cake
(a) To have something unexpectedly good to eat
(b) To get a lovely gift
(c) To grab the prize before others
(d) To Be the most outstanding in some respect, either the best or the worst
S10. Ans.(d)
Sol. ‘To take the cake’ — Be the most outstanding in some respect, either the best or the worst
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?