Child Development And Pedagogy

Q1. Teachers and students draw on one another’s expertise while working on complex projects related to real world problems in _______ classroom.
(A) constructivist
(B) teacher-centric
(C) social-constructivist
(D) traditional

Q2. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?
(A) Acceptance of individual differences
(B) Discovery learning
(C) Need of verbal teaching
(D) Sensitivity to children’s readiness to learn

Q3. In the context of language development, which of the following areas was underestimated by Piaget?
(A) Social interaction
(B) Egocentric speech
(C) Active construction by the child
(D) Heredity

Q4. Which of the following observations supports Howard Gardner’s theory of multiple intelligences?
(A) Intelligence is an interaction of analytical, creative and practical intelligences
(B) Different intelligences are hierarchical in nature
(C) Teachers should follow one specific theory of education innovation at the time of designing instruction
(D) Damage to one part of the brain affects only a particular ability sparing others

Q5 Stuttering problems in students can be dealt by applying which of the following methods?
(A) Prolonged speech
(B) Pragmatic speech
(C) Protracted speech
(D) Dictated speech

Q6. An inclusive classroom is that where
(A) Teachers teach from only prescribed books to lessen the burden of the students
(B) There is an active involvement of children in solving as many problems as possible
(C) Teachers create diverse and meaningful learning experiences for every learner
(D) Assessments are repeated till the time every learner achieves minimum grades

Q7. A teacher asks his/her students to draw a concept map to reflect their comprehension of a topic. He/she is
(A) conducting formative assessment
(B) testing the abilitiy of the students to summarize the main points
(C) trying to develop rubrics to evaluate the achievement of the students
(D) jogging the memory of the students

Q8. Which one of the following statements is true regarding the role of heredity and environment in human development?
(A) The theories based on the ‘behaviourism’ are largely based on the role of ‘nature’ in human development
(B) The relative effects of heredity and environment vary in different areas of development
(C) The policy of compensatory discrimination of the Government of India is based on the role of  ‘nature’ in human development
(D) The role of environment is almost fixed, whereas the impact of  heredity can be altered

Q9. Learning disabilities are
(A) synonymous with dyslexia
(B) also present in children with average or above average IQ
(C) not immutable irrespective of time and nature of interventions
(D) objective facts and culture has no role in determining them

Q10. Which of the following may be the best way to deal with an inattentive child in the classroom?
(A) Make the child sit in the most distraction-reduced area
(B) Allow the child to stand while working so as to enable the child to focus attention
(C) Provide the child frequent breaks to refresh her/her attention
(D) Nag the child as frequently in front of the class to make her/him realize

ANSWERS:
1. C
2. C
3. D
4. A
5. B
6. C
7. B
8. B
9. A
10. A

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD