Child Development And Pedagogy Quiz

Q1. When a child ‘fails’, it means
(a) the child has not memorized the answers properly
(b) the child should have taken private tuition
(c) the system has failed
(d) the child is not fit for studies

Q2. Which of the following is a principle of development?
(a) It does not proceed at the same pace for all
(b) Development is always linear
(c) It is a discontinuous process
(d) All processes of development are not inter-connected

Q3. Human development is divided into domains such as
(a) physical, cognitive, emotional and social
(b) emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
(c) psychological, cognitive, emotional and physical
(d) physical, spiritual, cognitive and social

Q4. School-based assessment is primarily based on the principle that
(a) teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
(b) students should at all costs get high grades
(c) schools are more efficient than external bodies of examination
(d) assessment should be very economical

Q5. A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question paper’s
(a) content coverage
(b) typology of questions
(c ) reliability
(d) validity

Q6. Critical pedagogy firmly believes that
(a) the learners need not reason independently
(b) what children learn out of school is irrelevant
(c) the experiences and perceptions of learners are important
(d) the teacher should always lead the classroom instruction

Q7. Inclusive Education
(a) celebrates diversity in the classroom
(b) encourages strict admission procedures
(c) includes indoctrination of facts
(d) includes teachers from marginalized groups

Q8. Navodaya Schools have been established to
(a) increase number of school in rural areas
(b) provide good education in rural areas
(c) complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
(d) check wastage of education in rural areas

Q9. Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?
(a) Proper seating arrangement
(b) Availability of teaching -learning resources
(c) Nature of the content or learning experiences
(d) Mastery over the subject-matter

Q10. Which of the following is a domain of learning?
(a) Experiential
(b) Affective
(c) Spiritual
(d) Professional

ANSWERS:
1. (c)
2. (a)
3. (c)
4. (a)
5. (a)
6. (c)
7. (a)
8. (b)
9. (d)
10. (b)

KVS Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
ssc logo

SuperTET Mahapack

  • Live Class
  • Video Course
  • Test Series
indian-railways logo
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD