**1. Sanjay has Rs 36 more than Vinay. Vinay has 25% of the total amount that Sunil has. Sunil has a total of Rs 1,540. What amount does Sanjay have?**

(a) Rs 420

(b) Rs 385

(c) Rs 422

**(d) None of these**

**Vinay’s amount = Rs(1540*25/100) = Rs 385**

**Sanjay’s amount = Rs.(385 + 36) => Rs. 421**

**2. The length of a rectangle is 6 cm more than its breadth. If the area of the rectangle is 112 sq cm. What is the perimeter of the rectangle?**

(a) 22 cm

**(b) 44 cm**

(c) 34 cm

(d) 28 cm

**Let the breadth of the rectangle be x cm.**

**Now, according to the question,**

**Length of the rectangle = (x + 6) cm**

**(x + 6)x= 112 or, x^2 + 6x – 112 = 0**

**(x + 14) (x – 8) = 0 or, x = –14 or 8**

**Perimeter of the rectangle = 2(8 + 14)cm = 44 cm**

**3. Half of Sonu’s monthly income is equal to four-seventh of Rajiv’s monthly income. Rajni’s monthly income is `32000 which is double the monthly income of Sonu. What is Rajiv’s monthly income?**

(a) Rs. 16000

(b) Rs. 4571

**(c) Rs. 14000**

(d) Cannot be determined

**4. The length of a rectangle is three-fifths of the side of a square. The radius of a circle is equal to side of the square. The circumference of the circle is 132 cm. What is the area of the rectangle if the breadth of the rectangle is 8 cm?**

(a) 112.4 sq cm

(b) 104.2 sq cm

**(c) 100.8 sq cm**

(d) Cannot be determined

**5. Five-ninths of a number is equal to twenty five per cent of the second number. The second number is equal to one-fourth of the third number. The value of the third number is 2960. What is 30 per cent of the first number?**

(a) 88.8

**(b) 99.9**

(c) 66.6

(d) Cannot be determined

**6. The ratio of the present age of Manoj to that of Wasim is 3:11. Wasim is 12 years younger than Rehana. Rehana’s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Manoj’s father, who is 25 years older than Manoj?**

**(a) 43 years**

(b) 67years

(c) 45 years

(d) 69 years

**Present age of Rehana = 85 – 7 = 78 years**

**Present age of Wasim = 78 – 12 = 66 years**

**Present age of Manoj = 3/11 × 66 = 18 years**

**Present age of Manoj’s father = 18 + 25 = 43 years**

**7. Dinesh’s monthly income is four times Suresh’s monthly income. Suresh’s monthly income is twenty per cent more than Jyoti’s monthly income. Jyoti’s monthly income is `22,000. What is Dinesh’s monthly income?**

(a) Rs.1,06,500

**(b) Rs.1,05,600**

(c) Rs.1,04,500

(d) Rs.1,05,400

**Suresh’s monthly income = 1.2 × 22000 = Rs.26400**

**Dinesh’s monthly income = 26400 × 4 = Rs.105600**

**8. Yana and Rana leave points x and y towards y and x respectively simultaneously and travel in the same route. After meeting each other on the way, Yana takes 4 hours to reach her destination, while Rana takes 9 hours to reach his destination. If the speed of Yana is 48 km/hr, what is the speed of Rana?**

(a) 72 kph

(b) 44 kph

**(c) 32 kph**

(d) 60 kph

**9.The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio?**

(a) 19 : 22

(b) 20 : 21

**(c) 21 : 22**

(d) 17 : 18

**Originally, let the number of boys and girls in the college be 7x and 8x respectively.**

**Their increased number is (120% of 7x) and (110% of 8x).**

**=> [120/100 x 7x] and [110/100 x 8x]**

**=> 42x/5 and 44x/5**

**=> The required ratio = 42x/5 : 44x/ 5] = 21 : 22**

**10.Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit’s present salary?**

(a) Rs. 20,000

(b) Rs, 30,000

**(c) Rs, 38,000**

(d) Rs.45, 000

**Let the original salaries of Ravi and Sumit be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.**

**Then, (2x + 4000)/ (3x + 4000)= 40/57**

**=> 57(2x + 4000) = 40(3x + 4000)**

**=>6x = 68,000**

**=> 3x = 34,000**

**Sumit’s present salary = (3x + 4000) = Rs. (34000+ 4000) = Rs. 38,000**